keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Lakka-kinuskijäädyke

Uutena vuotena tulee usein syötyä paljon, minkä takia raskas jälkiruoka ei ole enää herkullinen. Kevyt jälkiruoka voi olla esimerkiksi jäädyke. Usein jäädykkeet ovat vaan niin kovin tavallisia: mansikkaa ja puolukkaa käytetään varmaankin eniten. Lakka on hieman erikoisempi marja, ja kun siihen yhdistetään kinuski, tuloksena on hieman erikoisempi ja erittäin herkullinen jälkiruoka. Jäädykkeen voi valmistaa vaikka jo 3 päivää ennen; se ei mene miksikään pakastimessa. Alla oleva ohje on se, jolla minä tein. Reseptin alta löydät linkin alkuperäiseen ohjeeseen. Jäädykkeen voi valmistaa kaupan kinuskikastikkeesta tai kinuskikastikkeen voi tehdä itse.
 

Lakka-kinuskijäädyke

  • riittävyys: 8-12 annosta
  • valmistusaika: (kinuskin teko ja jäähtyminen 40 min) 15 min + jäätyminen väh. 4 h
  • säilyvyys: pakastimessa kuukauden


2,5 dl flora vispiä
250 g rahkaa
1 tl vaniljasokeria
3 dl lakkoja (soseuta)
1 rkl sokeria
1 rkl fariinisokeria
n. 1 dl kinuskikastiketta

Kinuskikastike:
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

 


Valmista kinuskikastike. Sekoita kuohukerma ja fariinisokeri keskenään ja kuumenna. Kun seos alkaa kiehua, pienennä suurin piirtein puolelle teholle. Jatka keittämistä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Kinuskikastikkeen ei kuulu olla yhtä paksua kuin kinuskin. Anna jäähtyä jääkaapissa kylmäksi.
 
Vinkkejä kinuskikastikkeen tekoon:
  • Kinuskikastike voi olla jo aikaisemmin valmista, tai myöhemmin - vahdi siis tarkasti!
  • Laita avattu fariinisokeri tiiviiseen, suljettavaan pussiin - niin se säilyy kosteana.
  • Kinuskikastikkeen valmius-testi: Ota pienellä lusikalla hieman kastiketta, laita se lautaselle ja anna hetki  ( 1 min. ) jäähtyä. Niin näet kastikkeen rakenteen.

Kinuskia keittelemässä.
Pidän hellaa aina hieman yli puoliteholla (meillä maksimilämpö on 10 ja pidän 5,5 - 6).


 
Vaahdota kerma kulhossa. Sekoita kermavaahdon joukkoon rahka, lakkasose ja sokerit. Valuta päälle kinuskikastiketta nauhana. Kääntele seosta vain sen verran, että kinuski jää seokseen raidoiksi. Kaada seos jäädykevuokaan. Jäädytä lakka-kinuskijäädykettä pakastimessa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Kumoa lakka-kinuskijäädyke lautaselle ja anna olla huoneenlämmössä vähintään 20 minuuttia ennen tarjoilua. (Koristele kokonaisilla lakoilla.)


Linkki alkuperäiseen ohjeeseen: Maku.fi - Lakka-kinuskijäädyke
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)