perjantai 24. tammikuuta 2014

Kirpeät ja raikkaat sitruunakuppikakut

Oletko kyllästynyt toinen toistaan makeampiin leivonnaisiin?
 
Makeina tunnetut kuppikakut saavat kirpeytensä sitruunasta, jota käytetään niin taikinaan kuin kuorrutteeseenkin. Raikkaan keltaiset kuppikakut piristävät talven harmauden keskellä, mutta ne sopivat myös kevääseen.
 
 
 
Sitruunakuppikakut 12 kpl
  • säilyvyys: 3 päivää, jääkaapissa kuvun alla tai rasiassa
 
120 g = 1,8 dl vehnäjauhoja
140 g = 1,6 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
n. 2 rkl = 1 sitruunan raastettu kuori
40 g voita tai margariinia
1,2 dl maitoa
1 kananmuna
 
kuorrutteeseen
250 g = 4 dl tomusokeria
80 g voita tai margariinia
n. 0,5 dl = 1 sitruunan mehu
 
Kuumenna uuni 170-asteiseksi.
 
Mittaa jauhot, sokeri, sitruunankuori, leivinjauhe ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella teholla kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Kaada joukkoon vähitellen maito ja vatkaa sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet.
 
Lisää muna ja vatkaamista vain sen aikaa, että ainekset sekoittuvat. Ota sekoittumattomat ainekset kaapimella kulhon reunoilta mukaan taikinaan. Jatka sekoittamista vielä pari minuuttia, jotta taikinasta tulee sileää. Älä vatkaa liikaa.
 
Lusikoi taikina paperi- tai silikonivuokiin. Paista 20-25 minuuttia. Valmiiden kakkujen pinta on kimmoisa eikä tikkuun jää taikinaa.
 
 
Sekoita pehmeään rasvaan tomusokeri voimakkaasti lusikalla sekoittaen, kunnes seos on murumaista. Lisää joukkoon sitruunamehu ja sekoita. Jos seos on liian tönkköä, lisää maitoa. Jos se on löysää, lisää tomusokeria.
 
 
 
Kuorruta täysin jäähtyneet kakut.

 
Ohje on kirjasta The Hummingbird bakery - Leivonnaisia herkkusuille. En tehnyt täysin ohjeen mukaan... Kuorrute on hieman erilainen ja kakuissa vähemmän sokeria.

 

2 kommenttia:

  1. Ihana mainoslause alussa :D oletko kyllästynyt makeisiin leivonnaisiin, tässä olisi ei makea! :D näyttää hyvältä

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)