lauantai 4. tammikuuta 2014

Aleksanterin leivokset

Aleksanterin leivokset ovat ihania, makeita ja kauniita leivoksia. Ohje on pellilliseen, joten yhdellä leipomiskerralla saa monta leivosta. Resepti löytyy jo blogistani, mutta tässä on tarkempi ohje vinkkien ja kuvien kera - niin aloittelijakin onnistuu!
 
Harjoitus tekee mestarin -sanonta pätee tässäkin asiassa. Ensimmäistä kertaa näitä leipoessani minulla meni monta tuntia, mutta nyt teen leivokset jo kahdessa tunnissa. Nykyään tiedän, mikä on oikea koostumus taikinaan ja muita pikku jippoja, jotka olen ujuttanut reseptiin.
 
 
Aleksanterin omenaiset leivokset 30-42 palaa, riippuen kuinka isoja haluat
 
Säilyvyys: 3 päivää jääkaapissa, pakastimessa kuukausia
Aika: 2-3 tuntia jähmettyminen ja uunissa olo mukaan luettuna
 
                                                       
Keltuaisten ja valkuaisten erottelu
onnistuu helposti näin.
pohja:
500 g voita/margariinia
2,5 dl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
1 sitruunan raastettu kuori
2 keltuaista
10 dl vehnäjauhoja

täyte:
2 valkuaista
2 rkl sokeria
150 g = 3 dl mantelijauhoa
300 g paistonkestävää omenamarmeladia

päälle:
1 pkt = 300 g mansikkatomusokeria
noin 5 rkl sitruunamehua eli yhden sitruunan mehu

koristeluun:
nonparelleja tai suklaata



Voi-sokerivaahto






Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää mukaan sitruunankuoriraaste, keltuaiset ja jauhot. Taikina on hajoavaa, jos jauhoja on liikaa. Sen takia jauhoja ei kannata tiivistää mittaan vaan jättää ne ilmavasti. Varmuuden vuoksi voit laittaa vain 9,5 dl jauhoja, ja lisätä jos tuntuu siltä. Sekoita vaivaamatta tasaiseksi.







Anna taikinan rauhoittua hetki jääkaapissa (15-30 minuuttia).

Menossa jääkaappiin

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli tai taputtele molemmat leivinpaperin päällä ohueksi levyksi, n. 30x35 cm.

 
 





Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi, eli niin että vaahto pysyy ylösalaisin olevassa kulhossa. Kääntele joukkoon mantelijauhe.
 

Mantelijauhe lisätty
 

 




Omenamarmeladi levitetty






Nosta toinen taikinalevy pellille. Levitä levyn päälle ensin marmeladi ja sitten mantelitahna. Kumoa toinen kaulittu taikinalevy päälle ja poista leivinpaperi. Levyn repeäminen ei haittaa, minullekin käy usein niin. Jos se tapahtuu, taputtele ja tasoittele pintaa. Kuorrute peittää jäljet, jos niitä jää.
 
Manteli-valkuaisvaahto levitetty
Uuniin menossa
 

Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes pinta alkaa näyttää vaaleanruskealta.

Sekoita kuorrutuksen ainekset. Lisää sitruunamehua varovasti, kunnes kuorrute on sopivan tuntuista. Jos kuorrute on vieläkin todella paksua, kun kaikki sitruunamehu on käytetty, lisää vettä. Levitä hieman jäähtyneelle levylle. Koristele halutessasi nonparelleilla tai suklaalla. Laita jääkaappiin. Kuorrutteen kovetuttua leikkaa paloiksi.
 

Tällä kertaa koristelin sulalla suklaalla suklaakynää käyttäen. 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)