torstai 5. joulukuuta 2013

Leivonnaisten säilyvyys (tietoja kokemuksella!)

Moni varmasti mietiskelee, kuinka kauan itse leivotut leivonnaiset säilyvät. Päätin koota tähän säilytysaikoja ja -lämpötiloja, jotka olen itse todennut.
 
 
 
Muffinit / Kuppikakut
 
Kuorrutetut kuppikakut säilyvät yleensä mehevämpinä kuin muffinit kuorrutteensa ansiosta. Muffinit ovat yleensä parhaimpia samana päivänä, mutta ne säilyvät muutaman päivän.
Säilyvyys: muffinit 2-3 päivää, kuppikakut 3-4 päivää
 
 
 
 
 
Pikkuleivät
 
Täyttämättömät pikkuleivät säilyvät ainakin 2-3 viikkoa huoneenlämmössä tiiviissä rasiassa. Täytettyjen säilyvyys vaihtelee täytteestä riippuen. Esimerkiksi täytetyt whoopiet säilyvät vain noin päivän, kun taas lusikkaleivät lähemmäs viikon. Tuorejuusto- ja rahkatäytteiset säilyvät huomattavasti vähemmän aikaa kuin kreemi- tai marmeladitäytteiset.
Säilyvyys: Täyttämättömät viikkoja, täytetyt 1-5 päivää
 
 
 
Kuivakakut
 
Kuivakakut säilyvät noin viikon. Jotkut säilyttävät kuivakakkuja huoneenlämmössä, mutta itse sitä jotenkin vieroksun. Kuorrutetut pitää säilyttää jääkaapissa, ja niiden säilyvyys vaihtelee kuorrutteen mukaan. Esim. tuorejuusto- tai kinuskikuorrutteiset säilyvät vähemmän aikaa kuin voikreemi- tai tomusokerikuorrutteiset.
Säilyvyys: vähintään 5 päivää
 
 
 
Täytetyt kakut
 
Täytetty ja kuorrutettu täytekakku ei säily kuin pari päivää jääkaapissa. Paistettu pohja, joka on kelmuun kääritty, säilyy jääkaapissa vähintään 2 päivää. Sokerimassa- ja marsipaanikakut ovat parhaimpia samana päivänä.
Säilyvyys: Pohja pari päivää, täytetty 2-3 päivää. Massalla kuorrutetut vain päivän.
 
 
 
 
 
Kääretortut
 
Riippuen täytteestä 2-3 päivää jääkaapissa. Kiisselitäytteinen vetistyy helposti; sille kaksi päivää saattaa olla liian kauan. Kermavaahdolla täytetty säilyy pari päivää. Jos täyte on pelkästä rahkasta ( ja marjoista/hillosta) tehty, säilyvyys on 3 päivää. Kreemitäytteinen säilyy myös 3 päivää. Sokerimassalla tai marsipaanilla kuorrutettu säilyy vain pari päivää, mutta sitäkin ennen pinta saattaa jo "itkeä".
Säilyvyys: 1-4 päivää täytteestä ja kuorrutuksesta riippuen
 
 
 
 Donitsipellillä paistetut donitsit
Säilyvät uppopaistettuja pidempään. Säilytys mielellään jääkaapissa.
Säilyvyys: noin 3 päivää
 
 
 
Marjapiirakat ja suolaiset piirakat
Piirakoissa täyte on ratkaiseva. Yleisesti ottaen piirakat säilyvät muutaman päivän jääkaapissa.
Säilyvyys: 2-4 päivää jääkaapissa
 
 
 
Browniet, leivokset ja mokkapalat
Säilyvät melko pitkään, mutta riippuu taas täytteestä ja kuorrutteesta. Marjoilla ja rahkalla/kermavaahdolla/tuorejuustolla täytetyt leivokset säilyvät lyhyemmän aikaa, mutta browniet säilyvät miltei viikon. Säilytys jääkaapissa tiiviissä rasiassa.
Säilyvyys: 3-6 päivää


 
 
 
Makeat ja suolaiset hiivalla kohotettavat leivonnaiset
Parhaimpia samana päivänä, mutta säilyvät seuraavaankin päivään. Tuoreutta saa esiin lämmittämällä mikrossa 10-20 sekuntia.
Säilyvyys: 1-2 päivää mielellään jääkaapissa
 
 
 
 
Suolaiset muffinit
Kannattaa syödä jo samana päivänä, mielellään haaleana/huoneenlämpöisenä. Jääkaapissa kuivahtavat. Juusto- ja lihatäytteisiä ei kuitenkaan montaa tuntia kannata huoneenlämmössä pitää!
 Säilyvyys: 1-2 päivää
 
 
 
 
 
Sämpylät ja leivät
Riippuvat paljon leipäohjeesta. Itse tehdyt leivät homehtuvat aika nopeasti, joten kaksi päivää on hyvä säilytysaika. Tiivis rasia tai muovipussi sopii säilytykseen.
Säilyvyys: Parasta samana päivänä, 1-3 päivää
 

 
 
 
Kannattaa huomioida, että leivonnaisten säilyvyydet vaihtelevat paljon täytteistä ja kuorrutteista riippuen. Miltei aina on järkevämpi säilyttää jääkaapissa kuin huoneenlämmössä. Yllä olevat ajat ovat vähimmäisaikoja, eli pidempäänkin voi moni leivonnainen säilyä. Kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Jos jääkaapissa odottaa viikon vanha leivos, haistele ja maistele. Aistit kertovat leivonnaisissa paljon, koska niillä ei ole "viimeistä käyttöpäivää". Juhliin ja muihin sellaisiin leivonnaiset kannattaa tehdä mahdollisimman vähän aikaa ennen. Pakastaminen on myös keino.
 Laittakaa kommenttia, jos jonkun leivonnaisen säilyvyys jäi pois!
 
 

6 kommenttia:

 1. Todella hyödyllinen postaus ihanan herkullisin kuvin!! :)

  VastaaPoista
 2. hyvä postaus! olis kiva jos sun kuvat olis isompia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta, suurennan ne kun ehdin. :)

   Poista
 3. Sinulla kiva blogi, tervetuloa minun blogia lukemaan sivuilla http://akkapentu.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Juustokakuista ei ole mainintaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)