lauantai 14. joulukuuta 2013

Korvapuustit

Ennen suomalaiseen ruokakulttuurin liittyi oleellisesti lauantain pulla kylmän maidon kera. Niin minäkin pidin pulla-lauantain. Pitkään aikaan en olekaan pullia leiponut. Koulukiireiden ja kokeiden takia päivät ovat hurahtaneet ohitse silmissä. Enää yli viikko jouluun! Tänään aamulla syntyi ajatus pullien leipomisesta, joten kaivoin ainekset esiin ja aloin leipoa. Ohje on helppo ja tuloksena on meheviä, pehmoisia pullia. Juuri uunista tulleen pullan kanssa sopii ehdottomasti kylmä maito!
 
Pullataikina noin 20 pullaa
 
2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
ripaus suolaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
puolikas kananmuna
n. 7 dl jauhoja
n. 75 g voita tai margariinia pehminneenä
 
Voiteluun:
puolikas kananmuna
 
raesokeria
 
Kuumenna maito kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiiva, kuivahiivalle n. 45 asteiseksi. Murenna ja sekoita maitoon tuorehiiva. Kuivahiivaa käyttäessä sekoita se 1 dl jauhoja ja lisää mausteiden sekoituksen jälkeen. Sekoita maitoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. (Lisää kuivahiiva-jauhoseos.) Alusta taikinaan vähitellen jauhoja. Lisää loppuvaiheessa rasva. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. 45 minuuttia.
 
Jaa taikina kahteen osaan ja peitä toinen vielä liinalla. Leivo puolikkaasta taikinasta tanko ja jaa se 10 osaan. Pyörittele jokaisesta pulla. Laita pullat leivinpaperille pellille ja peitä liinalla. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Tee myös toisesta taikinan puolikkaasta 10 pullaa. Laita ne toiselle leivinpaperille, siis 10 pullaa per pelti.
 
Kun uuni on lämmin, voitele ensimmäisenä leivotut ja kohonneet pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa 5-10 minuuttia. Voitele ja paista myös toinen pelti. Anna pullien jäähtyä hetki liinan alla uunista oton jälkeen.
 
 
Korvapuustit n. 20 kpl
 
1 annos pullataikinaa
 
2 tl kanelia
2 tl sokeria
2 rkl voita tai margariinia
 
Jaa kohonnut taikina kahteen osaan, peitä toinen liinalla. Kauli taikinasta levy. Voitele se n. 1 rkl:llä voita ja ripottele päälle sokeri ja kaneli. Rullaa levy. Leikkaa rulla kymmeneen osaan. Laita puustit pellille ja liina päälle. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Tee toinen taikinan puolikas samoin.
 
Voitele ensimmäisenä leivotut ja kohonneet pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista puusteja lämmenneessä uunissa 5-10 minuuttia. Paista myös toinen pellillinen. Peitä liinalla uunista oton jälkeen.
 

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)