tiistai 10. joulukuuta 2013

Joulu halvemmaksi

 
 
 
 
Maksaako joulu sinulle liikaa?
 
Ruokiin ja lahjoihin menee paljon rahaa. Varmasti monen kukkaro köyhtyy joulun aikoihin. On kuitenkin olemassa keinoja, joilla jouluun menevää rahasummaa voi pienentää. Jos siis nuukuus iskee tai tahdot muuten vain päästä halvemmalla, lue alla olevat vinkit.  • Itsetehdyt lahjat
Moni varmasti arvostaa itse tehtyjä lahjoja. Rahaa niihin ei mene yhtä paljon kuin ostettuihin, mutta aikaa ne tarvitsevat. Tottakai lahjan "ainekset" maksavat, mutta usein itse tehty on silti halvempi. Tässä esimerkkejä halvoista, ihanista itse tehdyistä lahjoista:
 
- villasukat, kaulahuivi (tarvitset lankaa, puikot ja netistä löytyvät ohjeet)
 
- lahjakortti (esim. lapsen vahtiminen, elokuviin vienti, siivous, yms...)
 
- konvehdit (askartele paperista laatikko ja asettele sinne tekemiäsi konvehteja (konvehtiohjeet tulevat blogiini viikon sisällä), tarvitset siis vain kaksi suklaalevyä ja yksi tai kaksi A4-paperia)
 
leivonnaiset: kuppikakut, kahvikakut, pikkuleivät (raaka-aineet eivät maksa juurikaan, esim yhden normaalikokoisen kahvikakun hinta on 3 euroa)
 
Lahjapapereihin menee tuhottomasti rahaa. Haluaisitko päästä halvalla, tyylikkäästi ja ekologisesti? Kääri lahjat sanomalehtiin. Näin lahjapaperit voi käytön jälkeen polttaa tai viedä paperinkeräykseen. Nykyisin sanomalehtipaketit ovat muotia. Itsekin aion tänä vuonna kääriä lahjat sanomalehtiin.
 
Lahjapaketti sanomalehdestä ja paperinarusta.
Kuva: Yhteishyvä - Paketointiohjeet
 
  • Ruuat
Ruokaa tulee helposti tehtyä jouluksi aina liikaa. Varsinkin kun on montaa sorttia tarjolla, yhtä lajia riittää melko pieni määrä. Suunnittele siis etukäteen, kuinka monta henkeä on syömässä.
 
Valmisruuat maksavat paljon. Pääset halvemmalla tehdessäsi ruuat itse. Maku on myös tuhannesti parempi.
 
Pakasta kinkun loput. Niistä voi myöhemmin tehdä piirakkaa, pastakastiketta, kiusausta, riisi/ohravuokaa...
 
 
 

  • Valaistus
Eikö jouluna kuulukin olla tunnelmallista? Vähennä valon määrää ja käytä lamppujen sijaan perinteisiä kynttilöitä. Joulun tunnelma on rauhallinen ja kaunis kynttilän valossa.
 
Tarvitseeko kuusi tänä vuonna kynttilät? Jos koristeletkin sen vain nätisti, niin sähköä (ja rahaa) säästyy.
 
Ainainen kilpailu naapureiden kanssa upeimmasta koristelusta on nyt aika lopettaa. Laita vain muutamia, jos niitäkään, jouluvaloja.
 
  • Ostoksilla
Älä osta heräteostoksia! Monesti varsinkin kuusen koristeita tulee ostettua vain siksi, että "ovatpas ne kauniita" ! Mieti ennen kuin ostat, tarvitsetko tätä oikeasti, vai kelpaisivatko ne vanhat joulukoristeet sittenkin...
 

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)