keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän leivonnainen

Jotain uutta, innostavaa ja herkullista leivonnaista itsenäisyyspäiväksi: Siniristipiiras. Syntisen mehevä pohja, jonka kruunaa kauniisti koristeltu valkosuklainen kuorrute.
 
 
Ideani lähti siitä, että halusin itsenäisyyspäiväksi jotain ihanaa leivonnaista. Tarkoitus oli saada Suomen lippu näkymään leivonnaisessa. Kehittelin kakun ja piirakan välimuodon. Kuorrutteeseen en halunnut tomusokerikuorrutetta; se olisi liian tavallista.
 
Siniristipiiras
 
n. 22 cm pyöreä vuoka voideltuna ja korppujauhoilla jauhotettuna
 
 
Pohjaan
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g voita/margariinia
1,25 dl vettä
2 rkl kaakaojauhetta
0,5 dl maitoa/maustamatonta jogurttia
1 muna
 
 
Kuorrutteeksi
n. 70 g valkosuklaata
1 rkl maitoa
 
 
Koristeluun
sinisiä nonparelleja
 
 
Sekoita kuivat aineet keskenään kaakaojauhetta lukuunottamatta. Laita kattilaan vesi, voi ja kaakaojauhe. Kiehauta. Sekoita keskenään kuivat aineet, voiseos, muna ja maito puulastalla. Kaada vuokaan. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa 5 minuutin jäähtymisen jälkeen.
 
Sulata suklaa varovasti mikrossa tai kattilassa. Sekoita kuumaan suklaaseen maito. Kuorrutteesta tulee aluksi tönkköä ja hieman kokkareista, mutta sekoita kunnes se on sileää. Levitä piiraan päälle ja koristele nonparelleilla siniristi.
 
Säilytä jääkaapissa.
 
 

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)