sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Taivaalliset kinuskidonitsit

Heräsin aamulla aikaisin, kun muut vielä nukkuivat. Ajattelin yllättää ja leipoa kinuskidonitseja. Ohje on niin mukava, kun siinä ei tarvitse vatkailla mitään. Niinpä onnistuin leipomaan hiljaa eivätkä muut heränneet. Kun siskoni, äitini ja isäni sitten nousivat, keittiössä vallitsi kinuskin tuoksu ja valmiit donitsit odottivat pöydällä. Ei tainnut olla lainkaan huono aamupala.
 
Olen tehnyt näitä ennenkin, ja resepti on jo blogissani. Nämä ovat vaan niin hyviä, etten voi olla julkaisematta tätä reseptiä uudelleen.
 
Donitsit uunissa
 
3dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria 
1,25  maitoa
1 kananmuna
2 rkl sulatettua voita
 
  1. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
  2. Voitele donitsipelti sulalla voilla, pellissä on non-stick pinta, mutta voideltuna donitsit saa todella helposti irti.
  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, sokeri ja suola kulhossa.
  4. Lisää maito tai piimä, muna,  sula voi ja sekoita kunnes massa on tasaista.
  5. Laita taikina kertakäyttöiseen pursotuspussiin ja leikkaa kulmasta sopiva pala pois ja pursota taikina pellin koloihin niin että taikinaa on puoleen väliin asti.
  6. Paista uunissa vajaa 10 min. Anna donitsien hiukan jäähtyä ennen irrottamista.
  7. Kuorruta kinuskilla(ohje alla).
Kypsiä 10 minuutin uunissaolon jälkeen.

Kinuski
 
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
 
Sekoita kuohukerma ja fariinisokeri keskenään ja kuumenna. Kun seos alkaa kiehua, pienennä suurinpiirtein puolelle teholle. Jatka keittämistä välillä sekoitellen noin 15 minuuttia. Anna kinuskin hieman jäähtyä ja valuta sitten donitseille.

Kinuskia keittelemässä.
Pidän hellaa aina hieman yli puoliteholla (meillä maksimilämpö on 10 ja pidän 5,5 - 6).
 
Vinkkejä:
  • Vahdi kinuskia tarkasti, se voi olla valmista jo 10 minuutin kuluttua. Sen valmiuden näkee, kun laittaa kakun päälle pisaran kinuskia. Jos kinuski leviää, se ei ole vielä valmista.
  • Fariinisokeri säilyy kosteana kun laittaa pussiin yhden palasokerin.
 

4 kommenttia:

  1. Niin herkullisen näköisiä! Nälkä tässä tulee kun näitä katsoo.. :D

    VastaaPoista
  2. Pitääki kokeilla kunhan saan jostain tollasen vuoan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa, ovat oikeasti herkullisia. Vuoan löysin Antti Airiolta, mutta myös prismoista voisi löytyä - ja netistä ainakin, esim. Ullan unelma -verkkokaupasta. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)