perjantai 29. marraskuuta 2013

Jouluhalko

Jouluhalko (ransk. Bûche de Noël) on perinteinen ranskalainen jouluruoka, puuhalon muotoinen koristeltu leivonnainen. Ranskassa ja monissa muissa, lähinnä ranskankielisissä, maissa on melkein mahdoton viettää jouluateriaa ilman sen päättävää jouluhalkoa. Tämä kulinaristinen perinne juontaa juurensa vanhemmasta kelttiläisestä tavasta, jolla juhlittiin talvipäivänseisausta.
 
Perinteisesti kuorrutuksessa ja täytteessä käytetään kahvin tai suklaan avulla värjättyä voikreemiä, mutta nykyään tarjolla on myös kevyempiä vaihtoehtoja.
 
Jouluhalko sai alkunsa vanhasta kelttiläisestä perinteestä, jolla juhlistettiin talvipäivänseisausta, vuoden lyhyintä päivää. Silloin etsittiin ja poltettiin suuri halko, joka symboloi aurinkoa. Usein käytettiin hedelmäpuun halkoja, mikä takasi hyvän sadon seuraavaksi vuodeksi. Runkoa saatettiin koristella, se sytytettiin juhlavin menoin ja polttamisen jälkeen tuhka kerättiin talteen seuraavaksi vuodeksi. Se tuotti onnea ja varjeli onnettomuuksilta.
 
 
Ranskalainen jouluhalko on monelle tuttu. Nyt vasta kokeilin tehdä sitä, vaikka olen halosta jo kauan haaveillut. Netti pursuaa erilaisia jouluhalkoreseptejä. Pitkän etsinnän päätteeksi päädyin tekemään oman versioni, sillä mieleistäni reseptiä ei löytynyt. Jouluhalkoni onnistui mielestäni todella hyvin. Tässä reseptissä suklaisuutta tasapainottaa täyte, jonka kermavaahto keventää sitä kummasti.
 
Neiti leipurin jouluhalko
 
pohjaan
4 munaa
1 dl sokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
 
täytteeksi
2 dl kermavaahtoa
0,5 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1 tl kaakaojauhetta
1 tl kahvijauhetta
 
kuorrutteeseen
3 dl tomusokeria
50 g voita/margariinia
1 rkl kaakaojauhetta
2 rkl maitoa
 
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilöiden. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi puulastalla. Kaada leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Paista 225 asteessa 7-10 minuuttia. Kippaa levy sokeroidulle leivinpaperille ja peitä liinalla. Anna jäähtyä.
 
Vaahdota kerma. Vatkaa joukkoon pienellä teholla tomusokeri, vaniljasokeri, kaakaojauhe ja kahvi. Levitä täyte kääretorttulevylle ja rullaa kääretorttu. Laita se jääkaappiin odottamaan.
 
 
Valmista kuorrute: Sekoita tomusokeria, kaakaojauhetta ja pehmeää rasvaa rivakasti lusikalla, kunnes seos on murumaista. Pienellä sekoituksessa ei murumaisuutta tule, joten malta sekoittaa tarpeeksi kauan. Lisää maito ja sekoita lusikalla, vaikka aluksi tuntuisi ettei maito sekoa. Jos minuutin sekoittamisen jälkeen seos on liian tönkköä, lisää maitoa. Jos se on liian löysää, lisää tomusokeria.
 
Kuorrute murumaisessa vaiheessa...
Kuorrute valmiina.
 
Leikkaa kääretorttu puoliksi. Leikkaa toinen puolisko kahteen osaan ja toisesta sentin paksuinen siivu. Laita kaksi palaa kuvan osoittamalla tavalla kiinni isoimpaan ja tilkitse raot sentin siivulla, jota on palasteltu.
 
Levitä päälle kuorrute. Tee haarukan väärällä päällä tai veitsellä painaumia ja viivoja, jota jouluhalosta tulee oikeasti halon näköinen.
 



 

6 kommenttia:

  1. vaikuttaapas haastavalta, mutta sää se kyllä olet taas onnistunut ! ihailen taitojasi :-)

    VastaaPoista
  2. Hyvä ohje sulla tässä tohon jouluhalkoon! Täytyisipä itsekin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jouluhalko oli melko helppo tehdä, mutta maku vietteli jokaisen. Suosittelen. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)