sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Kinuskidonitseja uunissa

Heipsan!

Leivoin taas tänään, tällä kertaa donitseja uunissa. Otin pohjien reseptin KakkuKatrin blogista (muutokseni suluissa) ja kuorrutin kinuskilla. Huomenna maistetaan vasta, mutta kerron sitten makuarvion (olivat todella hyviä). Donitsit tuntuivat ainakin pehmeiltä. Donitsipeltini on Antti Airiosta ja siinä on 12 koloa. Olen myös ennen tehnyt donitseja tällä pellilläni, tosin eri ohjeella:
 
Pursottamalla käy helpoiten...
Donitsit uunissa
 
3dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1tl leivinjauhetta (laitoin 1,5 tl)
1tl vaniljasokeria
1/2tl suolaa (en laittanut lainkaan)
reilu desi maitoa tai piimää (maitoa 1,25 dl)
1 kananmuna
2 rkl sulatettua voita
 
  1. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
  2. Voitele donitsipelti sulalla voilla, pellissä on non-stick pinta, mutta voideltuna donitsit saa todella helposti irti.
  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri, sokeri ja suola kulhossa.
  4. Lisää maito tai piimä, muna,  sula voi ja sekoita kunnes massa on tasaista.
  5. Laita taikina kertakäyttöiseen pursotuspussiin ja leikkaa kulmasta sopiva pala pois ja pursota taikina pellin koloihin niin että taikinaa on puoleen väliin asti.
  6. Paista uunissa vajaa 10 min. Anna donitsien hiukan jäähtyä ennen irrottamista.
  7. Kuorruta kinuskilla(ohje alla).
Kypsiä 10 minuutin uunissaolon jälkeen.

Kinuski:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
 
Sekoita kuohukerma ja fariinisokeri keskenään ja kuumenna. Kun seos alkaa kiehua, pienennä suurinpiirtein puolelle teholle. Jatka keittämistä välillä sekoitellen noin 15 minuuttia. Anna kinuskin hieman jäähtyä ja valuta sitten donitseille.

Kinuskia keittelemässä.
Pidän hellaa aina hieman yli puoliteholla (meillä maksimilämpö on 10 ja pidän 5,5 - 6).
 
Vinkkejä:
  • Vahdi kinuskia tarkasti, se voi olla valmista jo 10 minuutin kuluttua. Sen valmiuden näkee, kun laittaa kakun päälle pisaran kinuskia. Jos kinuski leviää, se ei ole vielä valmista.
  • Fariinisokeri säilyy kosteana kun laittaa pussiin yhden palasokerin.



Helppoa, nopeaa ja hyvää, suosittelen kokeilemaan!

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)