sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Iltapalaksi sämpylöitä ja ihania omenaleivoksia

Hola y buenas notches ! (= hei ja hyvää iltaa)

Se oli espanjaa, niin kuin varmaan tajusittekin. :) Opiskelen sitä yläasteeni ajan.

Tämän illan leivontani olivat sämpylät ja omenaleivokset, kuten otsikossa lukee. Mielestäni itsetehdyt sämpylät ovat paaaljon parempia kuin kaupasta ostetut. Niinpä tekaisin litran taikinan tänään. Puolet vein naapureille, jotka tämän viikon alkupuolella tilasivat sämpylöitä minulta. :D
 
Käytän sämpylöissäni aina kuivahiivaa. Se on niin helppo säilyttää kotona, ihan vaikka vaan varalla.
 
Sämpylät 35-40 kpl
1 l maitoa
2 pss kuivahiivaa
4 tl sokeria
2 tl suolaa
6 dl (ruis)hiutaleita
n. 15 dl vehnäjauhoja
2 dl öljyä
 
Sekoita 2 dl jauhoja ja kuivahiivapussit. Kuumenna maito kädenlämpöä lämpimämmäksi. Liota sokeria ja suola nesteeseen. Lisää joukkoon kuivahiiva-jauhoseos ja sekoita. Sekoita joukkoon hieman jauhoja ja hiutaleet. Vaivaa, lisää vähitellen joukkoon jauhoja kunnes taikina on lähes sopivaa. Sekoita joukkoon öljy ja lisää jauhoja jos on tarvis. Kohota liinan alla vajaa tunti.

Leivo taikinasta sämpylöitä ja kohota noin 20 minuuttia. Paista 225 asteessa n. 15 min. Peitä liinalla jos et halua sämpylöistä kovakuorisia.
 
Omenaleivokset inspiroiduin tekemään Kinuskikissan sivuilla näkemästäni reseptistä. Tässä oma versioni.
 
Omena-päärynäleivokset 12 kpl
 
1,5 dl jauhoja
1 rkl sokeria
100 g voita
1 rkl vettä
 
Sekoita sokeri ja jauhot. Lisää voi (tai margariini) ja nypi murumaiseksi. Sekoita vesi joukkoon nopeasti. Anna jähmettyä jääkaapissa tunnin.
 
1 päärynä
1 omena
0,5 dl fariinisokeria
1 rkl perunajauhoja
0,5 tl kanelia
 
Pilko hedelmät pieneksi. Pehmennä ne kattilassa sokerin kanssa. Sekoita joukkoon perunajauhot.
 
Taputtele taikina (silikonisiin tai paperisiin) vuokiin ja jaa täyte niihin. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia.
 
 
Sämpylät olivat ihania, mutta leivoksia en vielä maistanut. :)

// Leivokset olivat yön jääkaapissa oltuaan todella hyviä. Hieman liikaa maistui kaneli.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)